Режим роботи: ПН-ПТ: 9:00-15:00 СБ: 10:00-14:00 НД: вихідний

E-MAIL

sumylor@gmail.com

Телефон

+38 (095) 411 61 19

Ангіна або гострий тонзиліт

26 Бер
0

Ангіна або гострий тонзиліт – це гостре інфекційне запалення переважно піднебінних мигдалин.

Основними симптомами ангіни є:
▪️ Озноб.
▪️ Підвищення температури до 38 – 39⁰С у дорослих і 40 – 41⁰С у дітей.
▪️ Болі в горлі.
▪️ Біль при ковтанні.
▪️ Слабкість, нездужання
▪️ Запалення і збільшення лімфатичних вузлів.

Ускладнення ангіни бувають ранніми і пізніми.
📌 Ранні виникають під час хвороби і зазвичай пов’язані з поширенням запалення на найближчі органи і тканини (перітонзілліт, отит, синусит та ін.).

📌 Пізні ускладнення можуть розвинутися через 3-4 тижні. Зазвичай вони мають інфекційно алергічну природу (ревматизм і ревмокардит, постстрептококовий гломерулонефрит). Тому не займайтеся самолікуванням, а одразу звертайтеся до лікаря, щоб не погіршити свій стан.

👨⚕️ Лікування ангіни залежить від збудника і форми захворювання. Як правило, воно амбулаторне. Основа лікування – антибактеріальні препарати, прийом від 7 днів. Для місцевого лікування використовують зрошення мигдалин, полоскання відварами лікувальних трав і розчинами антисептиків. Показана  дієта, багата вітамінами С і групи В, а також велика кількісь прийому рідини.

🌸 Для профілактики виникнення ангіни, рекомендується дотримуватися правил особистої гігієни, використовувати індивідуальний посуд, банні приналежності. Важливу роль у підтримці імунітету грає збалансоване харчування, фізичні навантаження, повноцінний відпочинок і сон. Необхідно також позбутися від можливих вогнищ інфекції в організмі – каріозних зубів, гаймориту, фурункульозу.